top of page
  • Writer's pictureSkydata

USA:n hallinto harkitsee Kiinalaisten dronelaitteiden kieltoa

Jokainen meistä voi vetää omat johtopäätöksensä asiasta tutustumalla netissä jo vuosia jatkuneeseen väittelyyn, aiheuttaako Kiinalaisten dronelaitteiden käyttö erityisesti viranomaistehtävissä ongelmia dataturvallisuuden osalta.


DJI on kiistänyt ja todistanut useasti, ettei heidän droneista kerätä mitään dataa valmistajan toimesta ja saanut mm. kahdesti USA:n sisäministeriöstä puhtaat paperit. Valitettavasti maailmanpolitiikka, johon emme Skydatalla halua millään tavalla puuttua, vaikuttaa erityisesti Donald Trumpin valtakaudella aiheuttavan USA:n ja Kiinan välillä aikamoista painia ja nokittelua suuntaan jos toiseen. Milloin rakennellaan muuria Mexicon rajalla, milloin taas halutaan periaatteessa sulkea USA:n markkinat Kiinalaisilta valmistajilta kokonaan.


Designed in California


Aihetta tutkaillessa, on hyvä muistaa, että esimerkiksi Apple, yksi maailman arvokkaimmista "Yhdysvaltalaisista" elektroniikkavalmistajista valmistaa laitteensa pääasiallisesti Kiinassa. Mainoslause "Designed in California" kertoo aika karua kieltään todellisuudesta eli siitä ettei edes peri Amerikkalaiset valmistajat kuten Apple pysty enää väittämään aiheesta muuta, tuotteet on suunniteltu Californiassa niinkuin raflaava lause kertoo, mutta laatikossa lukee "made in China".


Skydata on seurannut tilannetta tarkkaan jo vuosikausia ja luonnollisesti pyrkinyt varautumaan tilanteeseen jo vuosikausia. Vaikkakin olemme DJI:n kanssa olleet tekemisissä jo vuodesta 2010, olemme näiden yli 10 vuoden toiminnan aikana pyrkineet myymään aina asiakaslähtöisesti asiakkaan tarpeisiin soveltuvia ratkaisuja. Olemme edustaneet mm. SkyHero, Gryphon Dynamics, VulcanUAV ja Aerialtronics valmistajia, kaikki muualta kuin Kiinasta. Markkinat kuitenkin päättävät mikä myy ja mikä ei, minkä takia DJI:n viimeksi tekemän markkinatutkimuksen mukaan, kameralla varustetuista droneista jopa 90% ovat DJI merkkisiä.


Parrot Anafi USA ja Autel EVO II mallisto


Parrot julkaisi heinäkuussa 2020 uuden Anafi USA mallinsa. Kuten nimikin kertoo, laitteella pyritään pönkittämään USA:n markkinoita, sillä laite on jopa valmistettu USA:ssa.


Autel on itsessään myös vahvasti brändännyt itsensä Amerikkalaiseksi yhtiöksi, jonka tuotanto on kuitenkin, aivan kuten Applenkin - Kiinassa. Autel ei ole yhtä vahvasti ottanut kantaa kuten Parrot, mutta selvää on, että DJI:n haastajat tulevat hyödyntämään nykyisen USA:n presidentin lietsomaan ulkomaalaisuhkaa ja käyttämään markkinoinnissaan asiaa hyväkseen.


Mutta entäs sitten vaihtoehdot DJI:n sijaan?


Alla olevan linkin kautta voitte tutustua hyvään artikkeliin aiheesta ja viimeisimpiin käänteisiin. Me Skydatalla, olemme vuosikausia etsineet DJI:lle vaihtoehtoa, sillä ymmärrämme toki, ettei se voi miellyttää kaikkia ja/tai soveltua kaikenlaisiin tarpeisiin. DJI on kuitenkin osoittautunut vuodesta toiseen olevan kilpailijoitaan edellä ja hinnoittelussa niin kilpailukykyinen että vain harvoissa tapauksissa kilpailijoilla on aidosti mahdollisuuksia tarjota parempaa vaihtoehtoa.


Artikkelissa kyseenalaistetaankin erityisesti se, ovatko ei Kiinalaiset valmistajat oikeasti edes valmiita tarjoamaan vaihtoehtoja. Vastaus on aika yksiselitteinen, ei. Ei ainakaan toistaiseksi mutta ajan kanssa kyllä.


Näkisimme toki Skydatalla hienona vaihtoehtona, jos markkinoille saapuisi enemmän aitoja vaihtoehtoja, käytännössä DJI kloonien sijaan. Ja erityisesti vaihtoehtoja Eurooppalaisten valmistajien tuottamina. Valitettavasti pelkästään komponenttien valmistuksen keskittyminen Kiinaan tekee tästä aikamoisen haasteen ja tulee viivästyttämään merkittävästi tilanteen muuttumista.


Skydata seuraa tilannetta


Olemme jo useamman vuoden myyneet myös mm. Parrotin laitteita, mutta valitettavasti Parrotin mallisto ei tänäpäivänä pysty kilpailemaan DJI:n kanssa vieläkään. Ennen kuin pääsemme testaamaan käytännössä uutta Anafi USA mallia, on meidän tyydyttävä valmistajan toimittamiin teknisiin tietoihin. Valitettavasti erityisesti ohjaussignaalin osalta, epäilemme suuresti pystyykö uusi USA malli tarjoamaan vastusta DJI Mavic 2 Enterprise Dual mallille. Käytännössä kantama ei voi olla nykyisellä WiFi tekniikalla kilpailukykyinen DJI:n Mavic OcuSync 2.0 tekniikan kanssa, joten tämä yhdessä aika lelumaisen kauko-ohjaimen kanssa on valitettavasti herättää ristiriitaisia tunteita.


Autel on jo useamman vuoden valmistanut droneja ja tunnetaan luotettuna valmistajana jonka laitteet on varustettu markkinoiden korkeatasoisimmilla kameroilla. Autel EVO II mallistosta löytyy mallit niin 8K, 6K kuin FLIR Boson thermal kennoilla, joten mallisto tarjoaa erittäin mielenkiintoisen vaihtoehdon monenlaiseen käyttöön ml. 48MP kuvakoon esimerkiksi kartoitustehtävissä.


Tutustukaa DroneLife sivuston artikkeliin oheisesta linkistä!
47 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page