"Rohkeasti eteenpäin, edelläkävijän asenteella ja seikkailijan sielulla"

 

- Jan Lindberg, Skydatan perustaja

Skydatan historia ja taustat

Halusimme avata Skydatan historiaa mahdollisimman avoimesti ja rehellisesti, jotta meistä kiinnostuneille olisi aito ja oikea kuva Skydatan motivaatioista, visioista, palveluista ja ennen kaikkea näihin vaikuttaneista taustoista. Mielestämme on tärkeää tietää mitkä asiat ovat vaikuttaneet Skydatan perustamiseen, miksi toimimme kuten toimimme ja minkälaisiin arvoihin uskomme.

Takana on tätä kirjoittaessa, yli kymmenen vuotta toimintaa drone teknologioiden parissa, mutta ehkä on hyvä kuitenkin aloittaa hieman taaempaa, jotta kokonaisuus hahmottuisi paremmin.

Skydatan perustajat Jan Lindberg ja Jari Saarentaus ovat olleet uusista teknologioista kiinnostuneita koko elämänsä ajan. Kaikenlaiset vimpaimet, tekniset innovaatiot, matka- ja tietotekniikka sekä telekommunikaatio ala sekä erityisesti valokuvaus, kamerat ja viimeisen 15 vuotta myös videokuvaus ovat ottaneet aikansa näiden miesten työelämässä ja erityisesti vapaa-ajassa.

Viidenkympin paremmalla puolella, olemme kumpikin nähneet monenlaista, toimineet erilaissa tehtävissä ja yli 30 vuoden työura on antanut meille varmasti kokemusta ja näkemystä toimia erilaisten asiakaslähtöisten ratkaisujen parissa - asiakasta kuunnellen.

Itselläni viimeisen 30 vuoden ajan työtehtävät ovat keskittyneet ensimmäiset 20 vuotta ITC alan erilaisiin työtehtäviin. Innostuin langattomasta tekniikasta ja olin mukana niin matkapuhelin-, langattomien puhelinjärjestelmien kuin tele operaattoripuolen langattomien WIFI verkkojen parissa aina vuoteen 2009. Viimeisinä vuosina toimin kansainvälisen tason start-up projektissa projektipäällikkönä ja myyntijohtajana. Halu tehdä asioita erilailla ja itsenäisesti johti vuonna 2009 perustettuun Dynamix Oy:n. Yritys aloitti toimintansa siihen aikaan ennakkoluulottomasti DSLR kameroiden video lisävarusteiden maahantuonnista, jota kukaan ei siihen aikaa vielä harjoittanut. Asiat etenivät nopeasti ja seuraavien kahden vuoden aikana toimin aktiivisesti yhteistyössä Rajala Kameran ja Canon Suomen kanssa mm. kouluttaen DLSR videokuvauspuolta.

Jo vuoden toiminnan jälkeen huomasimme uuden kiinnostavan kuvausalan trendin eli ilmakuvauksen. Jari Saarentaus oli asiakkaani jo aikaisemmin ja hänen kiinnostuksensa tähän uuteen ja ainutlaatuiseen tekniikkaan johti lopulta siihen että esiteltyään RC ilmailua minulle tarkemmin, innostuin aiheesta ja olin vakuuttunut että tämä tulee olemaan saumaton osa tulevaisuuden video- ja valokuvaustuotantoja.

 

Vuonna 2009 kiinnostuimme ensin Saksalaisen Mikrokopterin ratkaisuista, mutta käytännössä DJI tuli samaan aikaan kuvioihin mukaan innovatiivisena haastajana ja lopulta aloitimme DJI laitteiden myynnin ensimmäisenä Suomessa 2010 alkuvuodesta. Samaan aikaan haimme uusia kiinnostavia ratkaisuja ammattipuolelle ja uskoimme vakaasti että uusi drone teknologia tulee heti tarjoamaan sellaisia etuja ja uusia näkökulmia, että jokaisen itseään kunnioittavan yrityksen tulisi olla siitä kiinnostunut.

Nyt 10 vuoden jälkeen on mahtavaa katsoa aikaa taaksepäin ja todeta, että onhan asiat hurjasti kehittyneet tänä aikana. Onneksemme meidän ei enää tarvitse tehdä kaikkea kolvi kädessä mutta toisaalta kokemus antoi meille aivan toisenlaiset edellytykset nykyiseen ammattimaiseen asiantuntijarooliin, ymmärtäessämme laitteita aikuisten oikeasti myös pinnan alta.

Kiinnostus tekniikkaan ja alan kehitykseen on edellenkin palava - toivottavasti saamme olla mukana auttamassa yrityksiä drone-alan ratkaisujen hyödyntämisessä myös seuraavan vuosikymmenen ja erityisesti auttamassa organisaatioita nyt akuutissa EU sääntöjen murrosvaiheessa, jolloin 1.7.2020 tulee olemaan erityisen mielenkiintoinen ajankohta asiakasyrityksissämme.