top of page
  • Writer's pictureSkydata

Phantom Rain sadesuojatesti osa 1

Viime viikolla kerroimme uusista Phantom Rain sadesuojista, jotka mahdollistavat lentämisen dronella sateessa. Nyt suojat ovat saapuneet varastoon ja pääsimme testaamaan sadesuojaa asentamalla sellaisen DJI Mavic 3 droneen.


Ensivaikutelma


Täytyy myöntää, että odotukset sadesuojan osalta olivat hieman ristiriitaisia. Ei niinkään sen suhteen toimisiko suoja vaan enemmänkin sen osalta minkälainen sarja olisi asentaa. Vuosien kokemuksella, monenlaisia hilavitkuttimia testanneena, arvelin että suojasarjan asennus olisi taas vaivalloista ja että ensimmäisestä asennuskerrasta tulisi hampaiden kiristystä ja turhautumista.


Otin varastoon saapuneista sarjoista Mavic 3 mallille tarkoitetun sadesuojan, sillä itselläni oli sattumoisin ko. malli mökillä valmiina. Sarja toimitetaan aika kotikutoisessa muovitaskussa ja ohjeistus oli vaatimaton, joten ajattelin että taas joutuu surffailemaan netissä ennen kuin saisin sarjan asennettua. Todellisuudessa katsoin kuitenkin vain valmistajan sivuilta mallikohtaiset kuvat ja avasin paketin ja levitin neopreenipalaset pöydälle.


Lajittele ennen kuin aloitat


Ajattelin alusta alkaen toimia määrätietoisesti, joten lajittelin palasit ryhmiin, niin että tiedän montako ja mitä palasia sarjaan kuuluu. Näin palojen asentaminen olisi helpompaa ja asennus sujuisi mukavasti.


Putsasin dronen pinnat tavallisella lasinpesuaineella kevyesti, koska mökiltä ei löytynyt esimerkiksi isopropaani alkoholi puhdistusainetta, jota käytän yleensä kun asennan jotain tarrapohjaista droneen tai muihin vehkeisiin. Senkin kanssa kannattaa olla muoviosien kanssa varovainen ja testata ennen kuin putsaa isompaa aluetta, ettei se vahingoita pintaa.


Aloitin suurimmista paloista, jotka tulevat dronen päälle ja jatkoin asennusta siitä pienempiin paloihin. Asennus oli yllättävän helppoa, kunhan ennen tarran liimaamista sovitteli palikat kohdalleen jotta pala osuu hyvin haluttuun kohtaan.


Varmista, että painat tarraa hetken aikaa niin varmistat kunnon kiinnityksen


Valmistaja kertoo sarjan asennuksen kestävän noin 10 minuuttia. Itseltäni meni sarjan asentamiseen lähemmäksi 20 minuuttia, mutta pyrinkin siihen että teen asian kerralla kunnolla ensimmäistä kertaa. Suosittelen painamaan tarroja dronen pintaan hieman pidemmän aikaa. Neopreenimateriaalista valmistettu tarra painuu kevyesti kasaan ja liuttamalla sormea pitkin pintaa varmistin että tarrapinta on kauttaaltaan hyvin kiinnittynyt.


Lopputulos


Sadesuoja asentui Dronen pintaan erinomaisen helposti ja tiukasti. Olin jopa hieman yllättynyt että tarrapalaset tarttuivat hyvin myös erilaisiin muotoihin, jotka perinteisesti ovat hankalia mille tahansa tarralle. Moottorivarsissa huomasin hieman epäyhdenmukaisuutta, sillä Mavic 3 tekstilogo ja tarrasarjan lovi joka on tehty jotta nimi ei peittyisi ei asentunut aivan kohdalleen. Tämä on kuitenkin enemmän ulkonäöllinen seikka, joka ei ainakaan minua haittaa. Muuten palaset asettuivat hienosti kohdalleen ja vaikka erityisesti dronen yläosan akunpuoleisessa päässä olevat jäähdytysrivat ja niiden peittäminen suojalla tuntuivat epäloogisilta kunnollinen jäähdytyksen mahdollistamiseksi, kaikki toimii kuten pitääkin.


Ensilento


Omassa Mavic 3 dronessa satelliittien saaminen on kestänyt ilman tarrasarjaa välillä poikkeuksellisen kauan. Sadesuojan asennettuani, huomasin että riittävän määrä satelliitteja kestää hieman entistä pidempään, mutta tämä on luonnollista kun ajattelee että käytännössä dronen yläosa on täysin suojattu sateelta, Häiritsevän kauan tämä ei kestä, mutta kyllä sarjan asennuksen jälkeen normaalia hieman kauemmin.


Esteentunnistuksen sensori-ikkunat


Sarja on tehty ajatuksella ja hyvin. Alussa kun asensin erityisesti alapuolisia suojia esteentunnistusikkunoiden leikkaukset tuntuivat olevan aika tiukkoja. Tästä huolimatta, ensilennolla esteentunnistus toimi normaalisti ja ainoastaan ajoittain huomasin että edessä olevan vasemman sensorin tunnistus saattaa ajoittain tulla päälle vaikka lensin täysin vapaassa ilmatilassa esteiden ollessa satojen metrien päässä. Korjasin tämän keskittämällä tarrasarjan näiden sensorien kohdalla tarkemmin, jolloin esteentunnistus alkoi toimia täysin normaalisti.


Lentoaika ja suojaus


Valitettavasti toistaiseksi en ole päässyt lentämään sateella, sillä kuluneiden päivien aikana ei ole satanut kunnolla. En myöskään tajunnut testata lentoaikaa, mutta DJI:n oma apin mukaan lentoaika täydellä akulla lentoonlähdettäessä näyttää leijunnassa 36 minuuttia, joten tästä oletan ettei sarja vaikuta lentoaikaan merkittävästi.


Yhteenveto


Myönnän, että alkuskeptisyys katosi asennuksen helppouden ja toimivuuden myötä täysin. DJI Mavic 3 toimii täysin normaalisti, menee kasaan kuten ennenkin eikä tarrasarja ole lähtenyt irvistämään mistään kohtaa 3 päivän jälkeen. Valmistaja näyttää yhdessä videossa käyttävän suojan pysymiseen dronessa spray liimaa, mutta omalta osaltani en näe tätä ainakaan vielä tarpeelliseksi. Toisena päivänä katsoin suojasarjaa ja painelin muutamasta kohdasta tarroja paremmin pintaan kiinni, mutta yksikään kohta ei ollut irronnut kokonaan pinnasta, joten kaikki on tämän osalta kunnossa.


Sarjaa asentaessani huomasin että valmistajan ideana on selvästi tietysti ollut erityisesti ilmanottoaukkojen peittäminen. Luonnollisesti drone tarvitsee ilmaa jäähtyäkseen, mutta hengittävä neopreenimateriaalia käytettäessä, ilmanottoaukot on peitetty tavallaan niin että tarrapalassa oleva aukko tulee varsinaisen ilmanottoaukon viereen, niin että drone saa jähdytyksen tarrasta huolimatta.


Omalta osaltani voin suositella tarrasarjaa kaikille, jotka haluavat suojata dronensa ei vain sateelta, kosteudelta tai lumelta vaan myös kolhuilta. Pehmeä neopreenimateriaali on erinomainen suoja ja tuntuu hyvältä käsitellä. Dronesta saa myös tiukemman otteen ja sen kantaminen on helpompaa.


Sarjaan muuten tulee mukaan kolmelle akulle suojat, joten Flymore Combo sarjan kolme akkua saadaan suojattua yhdellä sarjalla.


Kuvassa asentamani DJI Mavic 3 Phantom Rain sadesuojasarjan kanssa90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page