top of page
  • Writer's pictureSkydata

Parrot Anafi USA viranomaiskäytössä

Edellisessä blogi kirjoituksessamme kerroimme uudesta Parrot Anafi USA mallista, jossa yhdistyy RGB kamera ja keskiresoluutioinen FLIR Boson lämpökamera. USA mallin keskeinen nimittäjä on tietoturva, sen kaikissa muodoissaan. Vaikka Parrot on Ranskalainen valmistaja, laite on nimensä mukaisesti tehty USA:ssa ja nimenomaan siksi, että laitteen suurimmat kohdemarkkinat ovat luonnollisesti Yhdysvaltojen viranomaispuolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että USA malli on suunniteltu Yhdysvaltojen viranomaisten tietoturvatarpeet huomioiden.

Miksi tietoturvasta on tullut niin tärkeä kysymys?


Kuten alaa seuraavat tietävät, DJI:n ja yleisesti Kiinalaisten yritysten tietoturva politiikkaa on kritisoitu lähivuosina voimakkaasti. Kiinalaisten pelätään keräävän dataa omiin tarpeisiinsa ja DJI:tä on syytetty erityisesti USA:ssa voimakkaasti paikallisten ministeriöiden toimesta heikosta tietoturvasta.


DJI on useaan kertaan tiedottanut huhujen olevan perättömiä ja viime aikoina DJI on julkistanut mm. Yhdysvaltojen sisäministeriön kanssa tekemiensä testien tuloksia, jotka selvästi näyttävät ettei DJI hyödynnä tai tallenna koptereiden keräämää dataan minnekään. DJI on ottanut jo kaksi vuotta sitten käyttöönsä ns. Private lentotilan, joka sulkee dronen ulkoiset yhteydet siten ettei dronea päivitetä tai lentologeja tallenneta DJI:n palvelimille. Tämän lisäksi tietoturvaa on entisestään parannettu lisäämällä Enterprise dronemalleihin lisäominaisuuksia suojaamisen parantamiseksi.


Luonnollisesti Euroopan GDPR käytäntö on otettu huomioon ja Parrot Anafi USA noudattaa vastaavia tietoturvakäytäntöjä myös Euroopassa.


Parrot Anafi USA viranomaiskäytössä


Aivan ensiksi on syytä listata uuden Parrot Anafi USA mallin tärkeimmät ominaisuudet (valmistajan ilmoittamat - Skydata ei ole vielä päässyt testaamaan laitetta käytännössä):

  • Lentoaika noin 32 minuuttia

  • Visuaalinen RGB kamera 4K HDR / 21Mp kamera jossa 32x zoomaus

  • FLIR Boson 320 x 256 resoluutioinen lämpökamera

  • Mahdollista lentää sisätiloissa ilman GPS signaalia

  • Tehty vaativiin olosuhteisiin - IP53 suojausluokitus

  • Helppokäyttöinen ja voidaan nostaa ilmaan myös kädestä

Parrot itse mainostaa laitteen sopivan erityisesti erilaisten viranomaisten käyttöön, joista erityisiä käyttösektoreita ovat julkinen turvallisuus ja erilaiset etsintä-, tarkkailu-, seuranta- ja tarkastustehtävät. Luonnollisesti näillä tarkoitetaan esimerkiksi poliisin erilaisia henkilö- ja tapahtumaseuranta tehtäviä, palo- ja pelastuslaitosten tehtäviä sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen tarpeita.


Kaiken tämän lisäksi, Parrot Anafi USA soveltuu luonnollisesti myös siviilipuolen erilaisiin tehtäviin kuten aurinkopaneelikenttien, sähkönsiirtöverkkojen ja rakennusten sisällä suoritettaviin tarkastus- ja tutkimustehtäviin.

Viranomaiskäyttö tarkemmin


Koptereiden käyttö viranomaistoiminnassa on lisääntynyt merkittävistä viime vuosina. Skydata on ollut mukana kaikilla käyttösektoreilla ja toimittanut laitteita, kouluttanut ja konsultoinut alan toimijoita Suomessa jo useamman vuoden ajan.


DJI on myös panostanut voimakkaasti Enterprise tason laitteisiin, tuomalla jo noin kaksi vuotta sitten Mavic 2 Enterprise mallisarjan sekä nyt aivan lähiaikoina Matrice 300 RTK lippulaivamallin turvallisuussektorin asiakkaille.

Parrot ilmoittaa Anafi USA mallin erityisen toimivaksi viranomais käytössä erityisesti seuraavien ominaisuuksiensa vuoksi

  • Erittäin nopea käyttöönotto. Laite voidaan ottaa kuljetuslaukustaan ja käynnistää ja nostaa ilman vain 55 sekunnissa paikalle tulemisesta

  • Kestää vaativia olosuhteita. IP53 suojauksella varustettuna, Anafi USA mallilla voidaan lentää sateella, lumisateella ja kovissakin tuulissa.

  • Ei lentorajoitteita. Parrot ei rajoita laitteen käyttöä millään tavalla vastaavasti kuin DJI, jonka NoFly Zone lentorajoituspolitiikka rajoittaa lentämistä oletuksena lentokieltoalueilla. Luonnollisesti viranomaiskäytössä nämä rajoitukset aiheuttavat ongelmia, mutta DJI:llä on myös QEP käytäntö jolla viranomaistason toimijat voivat vapauttaa kansallisesti kaikki lentoalueet tai hakea lentoaluekohtaisia vapautuksia suhteellisen helposti (Skydata auttaa QEP hakuprosessissa asiakkaitaan, joten ole yhteydessä jos asia kiinnostaa)

  • Kevyt ja helposti kuljettavissa. Anafi USA:n paino on ainoastaan 500 grammaa ja kokoontaitettuna se menee pieneen olkalaukkuun tai vedenpitävään pieneen muovisalkkuun

  • Pitkä lentoaika. Lentoaika on toki suhteellista mutta Anafi USA:ssa ei ole muihin saman luokan laitteisiin erityisen pitkä lentoaika, joten emme laske tätä erityisominaisuuksien joukkoon. Mavic 2 sarjan laitteiden lentoaika on sama ja juuri Skydatalle myyntiin tullut Autel EVO II Dual mallin lentoaika on jopa 40 min joka on 25% enemmän kuin USA mallissa ja Autelin EVO II Dual on varustettu lisäksi 630x512 resoluutioisella FLIR Boson kennolla, joka on huomattavasti USA mallia korkeampi.

  • Anafia on mahdollista lentää sisätiloissa ilman GPS signaalia, aivan kuten lähes kaikkia muita saman luokan droneja ml. DJI Mavic 2 Enterprise ja Autel EVO II Dual.

  • Lämpäkameralla varustettuna. Anafi USA:lla on mahdollista tehdä erilaisia tarkastuksia aurinkopaneelikentillä, voimalaitoksissa ja sähkönjakeluverkossa. Kannattaa kuitenkin huomioida että useissa tapauksissa vaaditaan korkeampaa lämpökameraresoluutiota (kiinteistökuvaukset esim) jotta lopputulos olisi kiitettävä

  • 32x zoom toiminto on vaikuttava ominaisuus, jolle on varmasti käyttöä monessa eri tehtävässä ja käyttäjäkunnassa.


Hintaspekulaatiota


Sanomattakin on selvää, että Parrot Anafi USA mallin 7.000 euron hintalappu merkitsee, ettei tästä tule ns. "jokapaikan" dronea. DJI Mavic 2 Enterprise mallin hintaluokka on 3K euroa, mutta siitä puuttuu 32x zoomaus ja sen lämpökamera resoluutio on vaatimattomat 160 x 120 pikseliä. Tästä huolimatta, laite on erittäin suosittu työkalu viranomaispuolella ja erityisesti henkilöetsinnässä, resoluutio riittää yllättävän hyvin edelleen.


Toinen vertailukohde on DJI:n M200 ja M300 RTK mallisarjan laitteet ja erityisesti niissä käytettävät erikoiskamerat eli FLIR Zenmuse XT2, Z30 superzoom sekä uuden M300 RTK mallin H20 ja H20T hybridikamerat, joissa on jopa neljä sensoria samassa kamerassa (laajakulma- ja zoom-kamera, lämpökamera ja laser etäisyysmittari samaan kameraan yhdistettynä).


Karkeasti voidaan laskea, että M200 sarjan laitteiden hinnat vastaavalla lämpökameralla liikkuvat 18-22K euron tasolla riittävällä akustolla varustettuna ja 336 x 256 FLIR lämpökameralla.


Vastaavasti M300 RTK mallin hintataso käyttöakustolla ja perus H20 kameralla asettuu 12-14K tasolle ja H20T lämpökameran kanssa hinta nousee reilulla 10K eurolla lisää. Näiden laitteiden vertaaminen kuitenkin Parrot Anafi USA malliin on täysin perusteetonta, koska kantomatka, kantokyky ja varustetaso ovat aivan erilaisia M200 ja M300 RTK malleissa. Siksi todelliset vertailukohteet löytyvät DJI Mavic 2 Enterprise Dual ja Autel EVO II Dual malleista.

Skydatan aikaisemmat kokemukset Parrot Anafi Thermal ja SE malleista


Olemme testanneet ja lentäneet kymmeniä lentoja aikaisemmalla Parrot Anafi Thermal ja Thermal SE malleilla, jotka perustuvat samaan formaattiin uuden USA mallin kanssa. Kaikissa näissä laitteissa on sama runko, radio-ohjain ja mikä valitettavaa, myös WiFiin perustuva signalointi, joka valitettavasti on suurin pullonkaula ainakin aikaisemmissa malleissa.


Toistaksi emme ole päässeet testaamaan uutta mallia, mutta teknisten tietojen perusteella, Anafi USA malli käyttää edelleen WiFi tekniikkaa ohjaimen ja kopterin välillä, ellemme sitten ole totaalisesti ymmärtäneet Parrotin ilmoittamia teknisiä tietoja väärin.


Jokainen nykypäivänä ymmärtää, ettei WiFi tekniikka varsinkaan Euroopassa (CE) matalien lähetystehojensa takia kanna joitakin satoja metrejä pidemmälle. Aikaisempien mallien kantomatkat olivat toki 400-500m optimaalisilla olosuhteissa, joten Parrot on tehnyt sinänsä erinomaista työtä saadessaan kantaman poikkeuksellisen pitkäksi, mutta silti...


Erityisesti kaupunki- ja teollisuusympäristöissä, WiFi tekniikkaan perustuva signalointijärjestelmä kärsii ulkoisista häiriöistä ja valitettavasti talojen välissä / vieressä lennettäessä, kantomatkat jäävät varsin vaatimattomiksi ja signalointi kärsii hyvin herkästi ja voi aiheuttaa vaaratilanteita.


Toinen erityisesti tärkeä asia on Anafin kauko-ohjaimen rakenne ja toimivuus. Olisimme kernaasti nähneet Parrotin uudistavan ohjaimensa totaalisesti, sillä kiltisti sanottuna nykyinen ohjain (joka on myös USA mallissa edelleen) on surkea. Älypuhelimen kiinnike on käytössä jopa vaarallinen, sillä kiinnitysmekanismi, jossa älypuhelin on paikoillaan on alalaidastaan niin huonosti toteutettu, että puhelin nousee nopeasti lennon aikana ylös pidikkeestään ja luiskahtaa alaspäin. Olemme useita kertoja todenneet läheltä piti tilanteita, jossa kiinnikkeestä irronnut puhelin on "luisunut" ohjaintikkujen päälle kääntäen ne alaspäin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vasemman tikun alaspäin mennessä, Anafi tekee nopean alaspäin liikkeen ja mikäli lennetään lähellä maanpintaa, seuraukset voivat olla ainakin dronen terveydelle kohtalokkaat.

Ohjaimessa on myös erillinen tablettiteline, jonka kiinnitysmekanismi pitää tabletin huomattavasti paremmin paikoillaan, mutta jo iPad Mini kokoluokan tabletti siirtää painopisteen eteenpäin niin että ohjaimen vaatimattoman pienet kahvat luisuvat käsistä ja pilotti joutuu jatkuvasti puristamaan kahvoja pitääkseen ohjaimen kädessään.


Yhteenveto


Edellisen kappaleen negatiivistä asioista huolimatta, Parrot Anafi USA on varmasti erittäin mielenkiintoinen ja toimiva laitteisto erityisesti viranomaiskäyttöön. Kameran ominaisuudet ovat todella vakuuttavia (32x zoomaus, Flir Boson 320x256 lämpökamera ja HDR kuvaus) ja laitteiston lentoaplikaatio on selkeä mutta samalla mahdollistaa erittäin monipuolisten säätöjen ja asetusten tekemisen helposti. Testatessamme ensimmistä kertaa Anafi Thermal mallia, erityisesti lämpökamerapuolen ominaisuudet, säätömahdollisuudet ja esimerkiksi isotermiset asetukset ja paletti valikoima vakuuttivat. Toivottavasti Anafi USA malli jatkaa samalla aplikaatiolla.


Parrot Anafin erityisominaisuuksiin, jolla malli eroaa kilpailijoistaan kuuluu erityisesti IP53 suojausluokitus ja tietoturvaominaisuudet. Itse asiassa muistikortille tallennettu media voidaan suojata korkeatasoisella kryptauksella, jolloin laitteen hävitessä tai muistikortin joutuessa vääriin käsiin mediaa on mahdotonta purkaa omaan käyttöön.


Parrot Anafin runkorakenne, valmistusmateriaalit ja erityisesti radio-ohjain eivät ole missään nimessä pahimman kilpalijansa DJI:n luokkaa. Laite on lelumainen mutta sen monipuoliset kameraominaisuudet tasoittavat kokonaisuutta. Anafi USA on ehdottomasti suositeltava malli, jota voidaan Skydatan avustuksella parantaa mm. ohjaimen puhelinkiinnityksen ja tablettikiinnityksen osalta sellaiseksi että siitä saadaan toimiva ammattimainen työkalu.


Saatavuus


Parrot Anafi USA mallin toimitukset alkavat elokuun lopulla. Skydata saa testattavaksi laitemallin heinäkuun lopulla, jolloin teemme tarkemmat testit ja päivitämme testitulokset blogiimme.


Jos olette kiinnostuneita Parrot Anafi Thermal mallista, haluatte esimerkki kuva- ja video materiaalia tai lisätietoa laitteesta, olkaa yhteydessä meihin sähköpostilla info@skydata.fi


Huomioitavaa


Parrot Anafi USA ja DJI Mavic 2 Enterprise Dual mallien lisäksi tarjoamme Autel EVO II Dual kopterimallia. Autel EVO II Dual mallin erityisominaisuuksiin ym. verrattuna kuuluu huomattavasti korkearesoluutioisempi lämpökamera sekä erityisen huomioitava seikkana se tosiasia, että EVO II mallin kamera on vaihdettavissa muutamassa minuutissa.


Käytännössä siis voitte ostaa noin 2K euron arvoisen Autel EVO II perusmallin (8K kamera) ja päivittää sen jälkeenpäin 6K 1" CMOS huippukameralla tai 320 x 256 tai 640 x 512 resoluutioisella FLIR lämpökameralla. Lisäksi Autelissa on 25% pidempi lentoaika, se kestää painavampana (1.2Kg) enemmän tuulta ja sen ohjain on kehittyneempi ja toimivampi kuin esimerkiksi Anafin.

802 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page