top of page
  • Writer's pictureSkydata

Navatics MITO vedenalainen drone

Testasimme jokunen viikko sitten Chasing M2 vedenalaista dronea ja tänään on vuorossa Navatics MITO mallin ensitesti.



Näppärä kokoonpano ja toiminnallisuus


Navatics Mito on kompakti ja näppärillä ominaisuuksilla varustettu vedenalainen drone eli ROV. Miton erikoisominaisuuksiin kuuluu erillinen langaton vastaanotin poiju, joka mahdollistaa laitteen käytön esimerkiksi veneestä langattomasti.



Tässä tapauksessa langattomuudella tarkoitetaan radio-ohjaimen ja poijun välistä langatonta yhteyttä. Varsinainen ROV laite on yhteydessä napanuoran kautta poijuun. Poiju mahdollistaa todella kätevän laitteen ohjauksen siten että itse laite voidaan tiputtaa veteen vaikka veneestä ja siirtyä haluttuun paikkaan ja ohjata ROV laitetta langattomasti. Laite voi myös vetää poijua perässään eli poijua voidaan siirtää laitteen avulla kun tarvitaan lisää etäisyyttä.


Poiju on USB-C latausliitännällä varustettu ja siinä on integroitu aurinkopaneeli, joka lataa akkuja käytön aikana. Ladatut akut antavat poijulle virtaa jopa neljäksi tunniksi ja aurinkopaneelin avulla käyttöaika lisääntyy edelleen.


Pienikokoinen ja helposti käsiteltävä


Testaamamme Chasing M2 ROV laite on kooltaan ja painoltaan huomattavasti MITOa suurempi. Vakiovarustukseen kuuluva 100m napanuora tai lisävarusteena saatava 200m napanuora vaatii napanuoran jatkuvaa valvomista ja ilman sähköistä akulla varustettua kelausyksikköä, käyttö tuntui hankalalta ja napanuoran kelaukseen kului vartti aikaa sukelluksen jälkeen.



MITOn napanuoran pituus poijusta on 50m ja suositeltu maksimi sukellussyvyys on 40m (kestää 50m syvyyttä, mutta sivuttaisliikkeen takia sukellussyvyydeksi suositellaan max 40m). Vaikka sukellussyvyys on puolet Chasing M2 mallista, kaapelin hallittavuus jo pelkästään näppärän poijun takia on merkittävästi parempi.


Samalla tulee mieleen, että tarvitaanko oikeasti 100m max sukellussyvyyttä monessakaan hommassa johon laite on tarkoitettu, joten ainakin omasta mielestäni napanuoran hankalan hallittavuuden ja kiinteästi radio-ohjaimeen liitetyn napanuoran takia (tai sähköiseen kelayksikköön) MITO on tässäkin käytettävyydeltään parempi.


Suorituskyky


Emme toistaiseksi ole päässet kelien takia testaamaan MITOa käytännössä, joten nelimoottorisena mallina (M2:ssa on kahdeksan moottoria) suorituskyvyn osalta laite saattaa olla vaatimattomampi. Maksimi kulkunopeus MITOssa on 2m/s eli 3.8 solmua.


Laite on varustettu myös kahdella 1.000 Lumenin LED valolla ja lisävarusteiden kiinnityspisteellä, johon voidaan kiinnittää max 500g painoinen varuste GoPro tyyppisellä kiinnikkeellä.



Hinta


Peruspaketin hinta on yhdellä akulla, poijulla, radio-ohjaimella ja 50m napanuoralla 1990 euroa alv. 24%.


Mielestämme laite tarjoaa erinomaisen hintalaatusuhteen ja soveltuu ainutlaatuisen langattoman poijuratkaisunsa takia hyvin Suomen olosuhteisiin. Poiju toimii myös pienimuotoisena varoitusmerkkinä muille vesilläliikkujille.



Saatavuus


Skydata on laitteen virallinen maahantuoja Suomessa. Laitteet toimitetaan suoraan valmistajan toimesta alle viikossa ostajalle kuriiripostilla, joten toimitusaika on noin viikon luokkaa.


Muuta


Testaamme laitetta viikonlopun aikana ja lisäämme tähän artikkeliin testiosion ja tallennettua video- ja kuvamateriaalia!


Lisätietoa:    info@skydata.fi



156 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page